Email: info@muziekhuisdeventer.nl | Tel: 06 4721 4907

Muziekvrienden aan de IJssel

Muziekvrienden aan de IJssel

Afbeelding voorkant flyer Muziekvrienden ENG NL_april2017

 

We hebben nieuwe buren! Afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Iran, Eritrea en andere landen. Kennis maken met elkaar, hoe kan dat beter dan via muziek? In 2017 stond in Deventer een speciaal project op het programma voor nieuwe muziekvrienden, jong en oud, liefhebber en professional, woonachtig in Deventer of in het AZC in Schalkhaar.  Het programma in 2017 is mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Deventer, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2018 organiseren we een tweede editie van het succesvolle multiculturele koor, dit keer onder leiding van dirigente, zangeres en pianiste Elke Jansen. Klik hier voor de uitnodiging. De eerste repetitie is op 4 juni 2018.

 

Terugblik activiteiten 2017

Bekijk prachtige FOTO’s van het slotfeest, gemaakt door Pieter Leeflang.

Bekijk hier de NL/ENG flyer.

LET’S MAKE MUSIC TOGETHER (INVITATION IN ENGLISH) – FLYER IN ENGLISH

Schermafbeelding 2017-04-23 om 12.23.56

 

Schermafbeelding 2017-04-18 om 19.42.19

 

 

 

 

 

Klik HIER voor een handig prinsoverzicht van de activiteiten.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA voor updates over het programma.

 

1. Introductie in de Arabische muziek, voor muzikanten en luisteraars (vier maandagavonden tussen 30 oktober en 11 december) 

Wil je meer leren over de Arabische Muziek? Dat kan! Deze workshopreeks bestaat uit vier bijeenkomsten en geeft je een stevige basiskennis over de Arabische muziek. Aan het einde van deze cursus weet je alles over de muziekstijlen en kan je ook zelf meespelen! De docenten, allen professioneel musicus, wisselen theorie en praktijk met elkaar af en vullen de lessen aan met optredens en audio- en videovoorbeelden. Iedere les biedt de ruimte om zelf te oefenen en te improviseren. Het lesmateriaal wordt online aangereikt.

Docenten: Crispijn Oomes, Anass Habib, Mouafak al Jamal, Majed Saraydeen

2. Iraanse muziek: concert Trio Nawa & zangworkshop Farid Dorafshan (op zondagmiddag 7 mei)

Een prachtige middag bomvol Iraanse muziek. De middag begint met een concert van een uur verzorgd door Trio Nawa. Na een korte pauze kunnen bezoekers deelnemen aan een speciale open zangworkshop verzorgd door Farid Dorafshan. Word je echt gegrepen door de aanpak van Farid? Dan kun je je aanmelden voor zijn zanglessen in het Muziekhuis.

Muzikanten: Farid Dorafshan, Mehdi Golshanzadeh, Solmaz Mahmoudi

3. Creatieve muziekmiddag voor kinderen (op 14 juni in het AZC in Schalkhaar, op 20 juni in het Muziekhuis)

Uit een land hier ver vandaan komt Rami. Nu is Rami in Nederland, maar hij weet nog niks over dit land. Het is hier zo plat en er zijn veel groene weilanden. In die weilanden staan gevlekte dieren die koeien worden genoemd. Ook waait het vaak in Nederland. De koeien loeien en zelfs de torens in dorpen en steden maken rare geluiden.

Tijdens deze kinderworkshop gaan we samen met Nederlandse kinderen en met gevluchte kinderen muziek maken. Muziek over de koeien, over de kerkklokken en over de wind. Maar zo multicultureel als Nederland is, is de muziek dat ook. Door het gebruik van Nederlandse instrumenten en instrumenten uit andere landen zullen alle kinderen zich herkennen in de muziek. Op grote stukken papier gaan we een decor schilderen zodat de presentaties van de liedjes mooi zijn aangekleed. Kinderen nemen kleren mee die vies mogen worden en wij zorgen voor instrumenten en verf.

Docenten: Floor Snip, Henk van Glabbeek

4. Een multicultureel koor voor vluchtelingen én zangliefhebbers (tussen 9 en 30 juni)

Europa is aan het veranderen. We komen meer en meer in aanraking met andere culturen. En laten deze culturen nou net mooie nieuwe muziekstromingen met zich meebrengen! We vormen onder leiding van dirigent en pianist Christoph Mac-Carty een multicultureel koor. Of je nou uit Spanje, Eritrea, Nederland of Afghanistan komt, iedereen is vrij om zijn of haar muzikale input te leveren.

Ervaring is geen vereiste. Neem deel aan dit koor en ontmoet, ontspan, verbind en leer elkaar kennen door middel van muziek. De bijeenkomsten worden afgesloten met een eindpresentatie in de Dorpskerk van Wilp op 1 juli.

In 2013 is Christoph bekroond met de vierjaarlijkse ‘Bert Eerden Trofee’ voor beste dirigent van Nederland. In 2014 won hij met het Utrechtse Dekoor Close Harmony de wereldtitels Pop en Jazz tijdens de World Choir Games in Riga/ Letland. Met ditzelfde koor stond hij deze zomer twee maal met de Rolling Stones op het podium, onder andere bij Pinkpop in Landgraaf.

5. Masterclass Westerse en Oosterse muziek (op 11 en 24 juni)

Zangerig, poëtisch en ritmisch. Dat is de Oosterse muziek. Maak tijdens deze workshop kennis met de Arabische muziek èn leer onze nieuwe buren over de Nederlandse muziek. Deze masterclass is bedoeld voor gevorderde muzikanten die vlot noten kunnen lezen.

In twee bijeenkomsten gaan we aan de slag met zowel Oosterse als Westerse instrumenten. Pas elkaar toonladders toe en ontdek nieuwe instrumenten. Tijdens deze muzikale kruisbestuiving geven we muziek uit het Midden-Oosten een Westers tintje en krijgen Westerse melodieën een Oriëntaalse make-over. De twee bijeenkomsten sluiten we op 1 juli af met een eindpresentatie in de Dorpskerk te Wilp.

Docenten: Anass Habib, Jan Pieter van der Giessen

6. Muziekfeest in Dorpskerk Wilp (zaterdagmiddag 1 juli)

Op 1 juli is er een groot feest in de prachtige Dorpskerk van Wilp. We sluiten het project dan knallend af met onder meer een concert van het Ornina Ensemble; een zeer bijzondere groep professionele musici die gevlucht zijn uit Damascus en Bagdad. De groep speelt een breed repertoire van Arabische klassieke muziek, Arabische volksmuziek, soefi liederen en lichte muziek. Musici zijn: Majed Saraydeen, Nour Wahedi, Jamil al Asadi en Latif Al Obaidi.

In het eerste deel van het feest staan highlights van het project op het programma. De opening wordt verzorgd samen met alle kinderen die aanwezig zijn: een feestelijke jamsessie met ondersteuning van slagwerk uit verschillende culturen. De deelnemers van het multiculturele koor zingen liederen onder leiding van dirigent Christoph Mac-Carty en zanger Farid Dorafshan. En er is een demonstratie Perzische dans door dansschool Fidance.

Datum: zaterdag 1 juli 2017, tijd: 15.00 – 17.00 uur (zaal en bar zijn geopend van 14.30 – 17.30 uur)
Entree: gratis (vrijwillige bijdrage)
Locatie: Dorpskerk Wilp, Kerkstraat 35, Wilp, www.dorpskerkwilp.nl

 

Terugblik feestelijke projectlancering 26 november 2016

We lanceerden het project met een prachtig workshopprogramma op 26 november 2016. Kik hier voor het programma, foto’s en een mooi artikel in De Stentor. 

 

Organisatie en contact

Neem voor meer informatie over het project contact op met Iris van de Kamp via 06 4721 4907 of info@muziekhuisdeventer.nl.

Like onze FACEBOOKPAGINA voor updates over de workshops!

Projectteam 2017:

  • Muziekhuis Deventer: Iris van de Kamp (projectleider), Lieke Kooyman, Floor Snip, Arjen van El, met steun van Donna Daflaar, Bea Schuurman, Jolanda Versteege
  • Netwerk Migrantenmuzikanten: Crispijn Oomes
  • Dorpskerk Wilp: Lidy Klein Holkenborg
  • Partner voor de programmering: One World Jam Deventer (Henk van Glabbeek)